Botezul lui Isus - inaugurarea preoției
Cred că la botezul Domnului Isus are loc inaugurarea lui Hristos în lucrarea Sa preoțească. Sunt cel puțin patru detalii care confirmă această interpretare. În primul rând, după legea vechiului legământ, doar un preot putea pune în slujbă alt preot, iar în cazul nostru îl avem pe Ioan, un levit, fiu de preot. În al doilea rând, preoții intrau în slujire la 30 de ani, exact vârsta la care Hristos este botezat. În al treilea rând, botezul este asemănător spălării pe care preotul o făcea noului preot care intra în slujire. În final, preotul trebuia uns cu untdelemn ca simbol al ungerii divine care era peste el.
Acum este clar că Ioan face parte din Vechiul Legământ, iar Isus inaugurează un Noul Legământ. Dar acest lucru se întâmplă pentru a arăta nu doar o discontinuitate care există între ele, ci și o continuitate. Funcția Vechiului Testament a fost, printre altele, cu ajutorul unor evenimente, funcții, simboluri și ceremonii ale Vechiului Legământ, să arate spre Hristos: „Apoi, le-a zis: „Iată ce vă spuneam când încă eram cu voi, că trebuie să se împlinească tot ce este scris despre Mine în Legea lui Moise, în Proroci şi în Psalmi” (Luca 24:44).
Exodul 29 prezintă pe larg ritualul punerii preotului în slujbă : „Iată ce vei face, pentru ca să-i sfinţeşti şi să-Mi împlinească slujba de preoţi.Ia un viţel şi doi berbeci fără cusur” (Exodul 29:1). După pregătirea tuturor celor necesare primul act era spălarea: „Să aduci apoi pe Aaron şi pe fiii lui la uşa cortului întâlnirii şi să-i speli cu apă” (Exodul 29:4). Apoi urma ungerea: „Să iei untdelemnul pentru ungere, să i-l torni pe cap şi să-l ungi” (Exodul 29:7).
Așadar, cred că la tiparul preoției se referă Domnul Hristos când spune: „Lasă-Mă acum, căci aşa se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit.” Atunci, Ioan L-a lăsat” (Matei 3:15). Autorul cărții Evrei care vorbește pe larg despre preoția lui Hristos pare să omită intenționat actul inaugurării preoției Sale, dar nu ne lipsesc detaliile deoarece evangheliștii s-au ocupat suficient de acest aspect.
Pe lângă acest aspect al funcției Sale preoțești, în ce Îl privește pe Hristos ne este delicată și calificarea morală a Persoanei Sale, care este observată în dialogul dintre Ioan și Hristos: „Dar Ioan căuta să-l oprească. „Eu”, zicea el, „am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?’” (Matei 3:14). Ioan declară aici, în armonie cu cele spuse de el în Evanghelia după Ioan, că Isus este neprihănit, dovada fiind faptul că nu are nevoie de botezul pocăinței spre iertarea păcatelor. Dacă nu avea nevoie înseamnă că nu avea păcate ce trebuiau iertate.