Botezul lui Isus, o imagine a curățirii
Funcția unui preot era să facă curățire și să aducă ispășire. Botezul lui Hristos funcționează așadar în două direcții: întâi, ca să fie o inaugurare a lucrării Sale preoțești, și în al doilea rând ca să fie o imagine a acestei curățiri.
Am înțeles din botezul lui Hristos la vârsta de treizeci de ani de către un levit, chiar la începutul lucrării, simbolul inaugurării lucrării preoțești și simbolul intrării în preoție, însă slujba principală a unui preot era să facă ispășire pentru păcat și să medieze curățirea păcătoșilor în diverse situații de necurăție. Așadar, trebuie să ne așteptăm la ilustrarea acestei lucrării în momentul acestei intrări în slujbă.
Nu doar în Vechiul Testament ci și în multe religii ale lumii spălarea cu apă este unul dintre cele mai simple simboluri care transmite cel mai clar necesitatea curățirii, fiind și un simbol al acțiunii de curățire. Apa devine un agent curățitor simbolic pentru curățirea lăuntrică de păcat.
Cum anume este botezul lui Isus o imagine a curățirii păcatelor? Mai înainte ca Isus să fie botezat, Matei ne spune că mulți păcătoșii au intrat în apele Iordanului mărturisindu-și păcatele cu pocăință. Isus, pe de altă parte, neprihănit și curat, intră după ei. De vreme ce Ioan afirmă că era fără păcat, prin faptul că îi refuză botezul și mărturisește nevoia lui de a fi botezat de Isus Însuși, rezultă că Isus Hristos intră în aceste ape pentru a se identifica cu păcătoșii.
Dar Isus nu face doar atât, ci El își asumă păcatele acestora, ele fiind imputate asupra Lui printr-o alegere voluntară. Acest lucru nu se întâmplă în acel moment, dar Isus simbolizează în acel moment acest lucru. Botezul lui Isus trebuie văzut ca botezul lui Hristos împreună cu păcătoșii. Astfel, Hristos preia vinovăția și păcatele acestora pentru a le purta la cruce. Suferințele Sale de la cruce ajung să fie prezentate ca un botez: „Isus le-a răspuns: „Nu ştiţi ce cereţi. Puteţi voi să beţi paharul pe care am să-l beau Eu sau să fiţi botezaţi cu botezul cu care am să fiu botezat Eu?” (Marcu 10:38).
De vreme ce botezul este o imagine a morții datorate păcatului, rezultă că Isus încă de la începutul lucrării afirmă dorința și decizia Lui de a se dedica lucrării care a fost decretată din veșnicie de Dumnezeu pentru mântuirea păcătoșilor. A fost decizia lui Hristos de a intra în aceste ape care simbolizau moartea Sa pentru păcătoși în vederea spălării păcatelor lor.
În acest act sunt prezentate concepte teologie profunde care stau la baza lucrării lui Hristos de la cruce: identificarea lui Hristos cu păcătoșii; imputarea păcatelor celor vinovați asupra lui Hristos și ispășirea păcatelor prin coborârea lui Hristos în apele judecății divine așa încât dreptatea, sfințenia și slava lui Dumnezeu să fie satisfăcute deplin.
Botezul lui Hristos și botezul păcătoșilor funcționează în moduri diferite. Păcătoșii sunt botezați ca o imagine a nevoii lor de curățire de păcatele mărturisite, în timp ce Hristos este botezat ca o imagine a lucrării de curățire pe care El o va face pentru acești păcătoși și pe care și-o asumă conștient, voluntar și supus Tatălui. Ca o dovadă a acestui lucru Tatăl îl împuternicește prin Duhul Sfânt pentru această lucrare și declară public mulțumirea pe care o are în Fiul Său ascultător.